Afrikaanse weefsels

Kathy van der Pas & Steven van de Raadt: Afrikaanse weefsels

African-Art-Afrikaanse-Weefsels

  • Fanti. Akunintam

In 1985 voerde een gezamenlijke reis Kathy en Steven naar Togo. Opeens waren ze getrokken door de intense kleuren van sommige Afrikaanse weefsels. Een nieuwe liefde had zijn intrede gedaan. Het is alsof er opeens een wereld voor je open gaat.

Door de jaren heen is er een brede textielcollectie aangelegd. De nadruk ligt op Kuba textiel. Deze raffia weefsels zijn afkomstig van een betrekkelijk klein volk (70.000 zielen) met zo’n zestien subculturen maar ze zijn wereldberoemd geworden door hun indringende ceremoniële doeken. Vanuit persoonlijke kontakten met mensen uit deze cultuur was het mogelijk een bijzondere verzameling op te bouwen van ruim 200 exemplaren. Een deel daarvan bestaan uit betrekkelijk kleine Shoowa doekjes; het zogenaamde Kasaï fluweel. Steven noemt het altijd ‘dwaaldoekjes: als je zo’n doekje voor je legt en je begint het te bestuderen dan verandert het steeds van karakter.

Het nieuwste interesseveld van Kathy en Steven wordt gevormd door de Fanti vaandels uit Ghana, de Asafo. Dit volk is georganiseerd in compagnieën. De vlaggen geven er meestal blijk van dat je als potentiële vijand je maar beter twee keer kunt bedenken alvorens met deze compagnie de strijd aan te gaan. Ze kunnen een hoog kunstzinnig gehalte hebben.

Hoewel vanuit het RIVM in eerste instantie was gevraagd een Kuba tentoonstelling op te zetten, willen Kathy en Steven deze gelegenheid aangrijpen mensen kennis te laten maken met Afrikaanse weefsels in een veel bredere zin.

Uitg. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven 2006. 28pp.; 22 colour 1llus.

Toezending à € 5.-

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.