Winter 2019

Yaure masker

Yaure masker

Land: Ivoorkust

Materiaal: hout

Hoogte: 40 cm

Er zijn maar weinig maskers bekend die gelijkenis hebben met dit exemplaar. Twee ervan maakten deel uit van de befaamde collectie Pierre Guerre. Het meest gelijkende exemplaar is in het bezit van het Rietberg Museum. Von der Heydt kocht het in 1932 waarschijnlijk van Carré in Parijs.
Deze maskers worden gesitueerd in het begin van de 20e eeuw. Hun functie is onbekend.
Baule figuur blolo-bian

Baule figuur blolo-bian

Land: Ivoorkust

Materiaal: hout

Hoogte: 39 cm

Provenance: Mario Fantin, Bologne Paolo Morigi, Magliaso

Publikatie: Arts d'Afrique Noire 44 Hiver 1982 p. 35 Een vergelijkbare figuur van dezelfde hand en met dezelfde voorgeschiedenis in de veiling Sotheby's Paris 6 december 2005 no. 64
Anji figuur

Anji figuur

Land: Ivoorkust

Materiaal: hout

Hoogte: 30 cm

Anji figuren zijn erg zeldzaam. Het kapsel, de nekringen en de gezichtsscarificaties maken dit tot een Anji beeld. Het is een 19e - begin 20e eeuws beeldje. De houtnerf geeft een bijzonder effect.
Er is weinig bekend over de materiële cultuur van de Anji. Dit soort beeldjes worden veronderstelt toe te hebben behoord aan priesters, die zich ook bezig houden met waarzeggen en genezen. Het beeldje lijkt, net als sommige andere figuren, vaak gewassen te zijn. In 1914 kwam de Liberiaanse profeet William Harris en dit leidde tot de ondergang van de traditionele cultuur. Objecten werden op grote schaal vernietigd.
Bembe butende masker

Bembe butende masker

Land: D.R. Congo

Materiaal: hout

Hoogte: 32 cm

kunstenaar: Samboa Samboa is een beroemde Bembe kunstenaar, actief in de 30er jaren. Hij was lid van de Babungwe clan en leefde in het dorp Mande. Traditioneel was hij vooral actief voor de bukabo cult en andere op genezing gerichte activiteiten.
Bembe staf

Bembe staf

Land: D.R. Congo

Materiaal: hout

Hoogte: 81 cm

Staf met figuur en daaronder een hoofd, een dier (kameleon?) en een slang.
Een dergelijke figuur, vervaardigd door dezelfde kunstenaar, is afgebeeld in 'Afrikanische Kunst aus der Sammlung Barbier-Mueller'. De figuur is van kommentaar voorzien door Biebuyck, die er geen weet van heeft dat het hier een stafuiteinde betreft. Hij schrijft het toe aan de bwami bond en bestemd voor een waardigheidsbekleder van de twee hoogste graden. Hij wist niet dat het onderdeel was van een titelstaf. Zo'n staf wordt overhandigd bij het verlenen van een hoge rang.
Van deze kunstenaar is nog een derde figuur bekend met de zelfde voorgeschiedenis. De oorspronkelijke herkomst van beide figuren is wel correct vermeld in het Yale-van Rijn archief.
Pende figuur

Pende figuur

Land: D.R. Congo

Materiaal: hout

Hoogte: 24 cm

Hier wordt een drummende chef uitgebeeld. Het is waarschijnlijk een Kitombe chef (Kasai Pende) die nog een oud hoofddeksel draagt genaamd 'gipu gia mbudi'.
Tikar palmwijn vat

Tikar palmwijn vat

Land: Kameroen

Materiaal: aardewerk

Afmetingen: 43 x 21 cm

Guere (We) masker tee gla

Guere (We) masker tee gla

Land: Ivoorkust

Materiaal: hout, haar, divers

Hoogte: 30,5 cm (zonder baard)

Tentoongesteld: Beiaard museum, Asten. 12 december 1992 - 4 maart 1993.

Gepubliceerd: Communicative masks, Rotterdam 2010. Pag. 16-17
Lobi kameleon

Lobi kameleon

Land: Burkina Faso/Ghana/Ivoorkust Materiaal: hout

Afmetingen: 19,5 x 10,5 cm

Bij de Lobi kunnen vele dieren, zoals vogels, slangen, antilopes, olifanten en kameleons, thila herbergen. Deze thila zijn hulpgeesten die de Lobi bij moeilijkheden bij moeten staan. Zo'n object wordt in een altaarhut bewaard ter nagedachtenis aan de confrontatie van de eigenaar met een dergelijk dier.
Anti-Atlas sporen

Anti-Atlas sporen

Land: Marokko

Materiaal: gedamasceerd staal (Damascus staal)

Hoogte: 11 cm

Twee metalurgisten van de Stanford Universiteit die zich bezig houden met het creëren van een 'superplastic' metaal'stootten in 1981 per ongeluk op het geheim van het Damascus staal. Dit metaal werd vroeger onder meer door ridders, waaronder de kruisvaarders, gebruikt. Je kon er helmen mee doorklieven.
Het geheim van de productie is allang verloren gegaan. Joden, die actief waren in het arabische Al-Andalusrijk op het Iberisch schiereiland, maakten ook gebruik van dit metaal voor kunstige voorwerpen. Toen de christenen in 1492 het gebied veroverden zetten zij de productie voort in Marokko.
Tsjokwe mukishi wa ngulu masker

Tsjokwe mukishi wa ngulu masker

Land: Angola, regio Saurino

Materiaal: hout, textiel, vezels

Hoogte: 34 cm

Aardvarkens hebben bij hun zoektocht naar mieren en termieten in de ondergrond, contact met de daar verblijvende voorouders.
Bikom hoofddeksel

Bikom hoofddeksel

Land: Kameroen, North-West Province

Materiaal: biezen, kralen, kauri schelpen

Afmetingen:30 x 21 cm

In Bamiléké culturen wordt de kracht van een koning, Fon geheten, vaak gerepresenteerd door de uitbeelding van een olifant, een buffel of een luipaard.